UC och kreditupplysning

Många tar fel på uttrycket ”UC” och tror att det betyder kreditupplysning, men det är det alltså inte. Det finns olika kreditupplysningar och UC – Upplysningscentralen är en av dem, om än Sveriges ledande kreditupplysningsföretag.

Men eftersom många banker, kreditbolag och andra företag använder UC, så tror många att UC är det enda som gäller då man pratat om kreditupplysning. Nu är det så att det finns många olika kreditupplysningsföretag.

Det finns bland annat Creditsafe, Bisnode m.fl och alla de här kreditupplysningsföretageten gör kreditupplysningar, precis som UC gör.

Jag vill låna pengar utan kreditupplysning

Varje dag är det många privatpersoner som försöker få låna pengar akut genom att leta lån som inte tar kreditupplysning. Alltså låna pengar utan UC. Man gör det för att kanske man har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden. Det kan också bero på att man har ansökt väldigt många lån och krediter under en kortare tid och det påverkar kreditvärdigheten vid en kreditupplysning.

Kreditupplysning tas överallt i vardagen

Varje gång du ansöker om ett lån, ska hyra lägenhet, ett telefonabonnemang eller ansöka kredit, så gör någon en kreditupplysning.

Det kan vara från UC eller från ett annat kreditupplysnings-företag. Då sparas upplysningen som görs i ett kreditsystem hos de här företagen. Om du ansöker lån hos många banker under kort tid så kan de se att det gjorts då de gör en upplysning.

Banken gör de här upplysningarna för att säkerställa att den som ansöker är kreditvärdig och har möjlighet att kunna återbetala sitt lån. Om många ansökningar har gjorts så ser kreditbolagen detta som en risk och risken att ansökan inte beviljas är mycket större.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *