Låna pengar utan UC

Låna pengar utan UC – Bra eller Anus?

Det flödar av jämförelsesajter där vi kan låna pengar utan att kreditupplysningen görs hos UC. Men vad menas egentligen med det och är det bra eller dåligt?

Att ”låna utan uc” har blivit en trend

Först fattade jag inte vad som menades med att låna utan uc, men efter en hel drös efterforskningar så har jag facit i handen. Det finns många webbplatser som marknadsför sig att de erbjuder ”lån utan kreditupplysning” och ”lån utan uc”, men det som det egentligen handar om är följande:

Om jag lånar pengar så kommer en kreditupplysning att tas (alltid, utan undantag). Om det är ett snabblån jag ansöker om att låna så kommer den banken mest troligt inte att göra en stor kreditupplysning , utan en lite mindre. De mindre upplysningarna tas främst från Creditafe och Bisnode. Dessa är konkurrenter till den mest välkända kreditupplysningen ”Upplysningscentralen”.

Det finns 2 skillnader mellan dessa. Creditsafe och Bisnode gör ingen skillnad på mitt kreditbetyg men det gör UC. Kreditbetyget sjunker om man ansöker många lån då dessa kreditupplysningar registreras hos UC och sparas i 12 månader. Dessutom så har UC ett eget betalningsanmärkningssystem som heter ”misskött kredit” vilket inte de andra upplysningarna har.

Vad tycker du, är det rätt att låna utan uc eller har det ingen betydelse varifrån kreditupplysningen tas? Eller borde bankerna slopa upplysningarna helt och hållet?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *