Låna pengar utan säkerhet

Alla lån kräver inte borgen

Oavsett lån så vill banken ha en slags säkerhet. Säkerheten är till för att långivaren ska kunna vara mer säker på att få tillbaka sina pengar. Hur säkerheten ser ut skiljer sig dock mellan olika lånetyper. För ett bolån utgör själva bostaden säkerhet upp till det så kallade bolånetaket. För ett billån utgör bilen säkerhet. Långivaren har helt enkelt ett återtagandeförbehåll fram tills dess att bilen är betald helt och hållet.

För andra typer av lån, såsom privatlån och smslån, kan man som låntagare inte ställa någon fysisk säkerhet och det är därför man brukar tala om lån utan säkerhet. Dock har långivaren en implicit säkerhet i låntagarens framtida inkomst. När man tar ett privatlån eller smslån får man pengar i handen idag, men intecknar samtidigt en del av sin framtida inkomst. Det är viktigt att man tänker på det när man tar ett lån.


Privatlån utan säkerhet

Om du vill låna pengar akut och låna pengar utan säkerhet är det privatlån (kallas ofta också för blancolån) och smslån som är de två primära lånetyperna. Privatlånet är det klassiska exemplet på ett lån för vilket det inte finns någon faktisk säkerhet i egendom eller liknande.

Lånebelopp: 5000 – 350.000 kr | Löptid: 1 – 15 år | Ränta: Från ca 3,65%

Att du inte behöver ställa någon säkerhet för ett privatlån gör att du snabbt kan få dina pengar utbetalda efter att du har skickat in din låneansökan. Det långivaren gör efter att du har ansökt är att undersöka din ekonomi, detta genom att ta en kreditupplysning. Kreditupplysningen visar bland annat vilken inkomst du har, om du äger någon fastighet samt om du har någon betalningsanmärkning. Om långivaren, utifrån lagregler om kreditgivning till konsumenter samt sina egna riktlinjer, anser att du ska beviljas ett lån, sker utbetalningen skyndsamt.

Eftersom långivaren inte har någon reell säkerhet att ta i anspråk om du skulle missa att betala räntor och amorteringar finns gränser för hur mycket du kan låna med ett privatlån. Riktlinjerna i branschen är att maxbeloppet är 350 000 kr, men det finns några långivare som kan sträcka sig ända upp till 400 000 kr. Din löpande ekonomi avgör hur mycket du kan få låna, så det är inte säkert att du blir beviljad ett lån på exakt så mycket pengar som du önskar låna. Din löpande ekonomi är också dimensionerande för vilken ränta du får betala. Ju bättre ekonomi, desto lägre räntesats.


Smslån och snabblån

Smslån och snabblån fungerar precis som privatlån vad gäller säkerheter. Det är din löpande betalningsförmåga som utgör långivarens säkerhet. Eftersom ett smslån handlar om mycket små belopp har långivaren emellertid inte särskilt stora krav på säkerheten. Kort sagt är det betydligt enklare att bli beviljad ett smslån än ett privatlån. Med lägre krav på säkerheten för lånet följer dock att långivaren adderar en riskpremie till lånet, vilket gör att lånet blir förhållandevis mycket dyrare än ett privatlån. För smslån finns heller ingen